Concert Ichthuskerk op Urk.

Concert Ichthuskerk op Urk.Bij aankomst te Urk stond een buffet gereed dat geheel was verzorgd door koorleden van Onger- Oens. Ook hier stond de gastvrijheid hoog in het vaandel. Je kon zelf het drankje uitzoeken. Voordat aan de maaltijd werd begonnen sprak dominee G. Bos, die ook de kerkelijke inleiding en afsluiting zou doen van het door onze koren te houden concert. Ds. Bos is in 1935 geboren en woont met zijn echtgenote op Urk. De predikant verricht ouderenpastoraat binnen de Hervormde Gemeente “De Ark” en preekt nog regelmatig.

Daarna mochten wij naar het buffet. Salades met stokbrood, gebakken vis en patat was er genoeg. Wat opviel waren twee grote gerookte zalmen van zo’n 50 cm lengte die wel zo lekker van smaak waren, dat je met recht kon zeggen dat dit het “neusje van de zalm” was. Het was weer fantastisch georganiseerd en dan denk ik wel weer terug aan de voorgaande bezoeken aan dit restaurant van de Urker visafslag, waar ome Henk en tante Nel ook nog bij waren. Het was altijd heel gezellig en nog lekker bovendien. We hadden straks na afloop nog wat te goed want aan het einde van ons concert zouden we hier nog terugkomen voor een drankje.

Het concert!

Het concert werd gehouden in de Ichtuskerk, een Christelijk Gereformeerde kerk, en deze nieuwe kerk biedt plaats aan ruim 1200 personen. Onze vaste organist Henk Gemser mocht tijdens het concert spelen op het Boogaard-orgel. De kerk was ongeveer voor de helft gevuld met publiek toen we rond 19.30 uur begonnen met ons concert. De opening werd verricht door ds. G. Bos. Hij had het onder andere over de verdronken zeelui die onze visserij in de loop der jaren hebben geteisterd. Daarna kwam onze presentatrice Frenka Tesselaar het preekgestoelte op en heette namens de beide koren iedereen hartelijk welkom. Zij verwoordde onze gevoelens van dank voor de hartelijke ontvangst hier op Urk.

Frenka zei het mooi: “Hoe toepasselijk voor het Visserskoor dat wij hier in de Ichthuskerk zijn (Grieks voor vis). De afzonderlijke letters zijn een acroniem, een afkorting die staat voor Jezus Christus Gods zoon en Redder. Tot Zijn eer mogen wij zingen vanavond.

Frenka kondigde het eerste blokje aan, gezongen door het Nieuwedieper Visserskoor. De koorleden hadden evenals Onger-Oens een plekje op de banken in de kerk gekregen en kwamen als NDVK vandaaruit naar het podium toe. Het NDVK zong vervolgens:

  1. Nader mijn God bij U
  2. ‘k Ben een Koninklijk kind, een bemind kind en
  3. U tilt mij op

De muzikale begeleiding van deze liederen was van Henk Gemser op orgel (registrant Peter Hengstman) en Lea Paliczova op piano en met Alfred de Jong als dirigent.

Frenka kondigde nu het blokje voor Onger-Oens aan: “De mannen hebben in hun 25 jarig bestaan 10 cd’s gemaakt en 1 kerst cd. Met prachtige opwekkende en troostende psalmen en gezangen. Ze houden het graag eenvoudig, dus de eerste jaren zongen ze eenstemmig want iedereen moet kunnen meezingen.

Maar de laatste jaren is het tempo iets opgeschroefd en heeft de huidige dirigent Jurie van den Berg een bovenstem erbij geschreven (hij is een begenadigd musicus). De kracht van Onger-Oens is hun saamhorigheid en de repetities worden altijd trouw bezocht. Daar is ook ruimte om met elkaar te lachen, maar ook om emotioneel en elkaar nabij te zijn. Een prachtige ploeg zangers “Onger-Oens”.

“Onger-Oens” zong vervolgens:

  1. Er is een naam
  2. Daar is kracht in het bloed
  3. Mijn Heiland liet

Het laatste blokje van 2 nummers werd gezongen door de gezamenlijke koren onder leiding van Jurie van den Berg. De beide koren zongen vervolgens:

  1. Majesteit
  2. Lichtstad met de Paarlen poorten.

Na de sluiting door ds. Bos werd nog gezamenlijk Psalm 68 gezongen “Geloofd zij God met diepst ontzag”. De avond werd beëindigd in de visafslag waar nog een drankje en een hapje op ons stonden te wachten. Daarna werd afscheid genomen van de mannen van “Onger-Oens” die ons, toen we wegreden met de bussen, uitzwaaiden. Het was een fijne dag en zeker voor herhaling vatbaar.

© Nieuwedieper Visserskoor - geproduceerd door ShipData.nl

Please publish modules in offcanvas position.